- Konu Başlıkları
- Web Site Hız Optimizasyonu Nedir ve Nasıl Yapılır?
- Web Site Hız Optimizasyonu Neden Gerekir?
- Web Site Hız Optimizasyonunda Dikkat Edilecekler
- Web Sitenizi Doğru Yapılandırın!
Web Site Hız Optimizasyonu Nedir ve Nasıl Yapılır?
İnternet çağının hızına ayak uydurmak hepimizin temel amacı. Bu yüzden bir web sitesinin açılmasını saniyelerce beklemek bile fazla gelebiliyor. İşte web site hız optimizasyonu da web sitelerinin hızlı çağa ayak uydurması için yapılıyor. Site açılış hızı ne kadar arttırılırsa internet kullanıcıları tarafından o web sitesi o oranda fazla tercih ediliyor. Hemen açılmayan sayfalardan hızlıca çıkmak daha normal bir davranış gibi görünüyor.
Öyleyse web site hız optimizasyonu nedir, web site hız optimizasyonu nasıl yapılır, Google PageSpeed nedir ve benzeri soruların cevaplarını arıyor olabilirsiniz. Biz de bu yazıda size bu konulardan bahsedecek, web site hızı ölçme ve optimizasyonunu yapma konusunda tüyolar vereceğiz. O halde haydi bu konuya başlayalım!
Web Site Hız Optimizasyonu Neden Gerekir?
Web site hız optimizasyonu nedir diye soruyorsanız, hızlı bir çağa uydurmak için en gerekli durumlardan biridir diye tanımlasak yersiz olmaz. Teknolojinin hayatımıza girmesiyle birlikte cihazların hızı ve web site açılış hızı önem kazanmaya başladı. Hatta yavaş açılan teknolojik cihazlar ve web siteleri bazı psikolojik problemlere bile yol açabilir hale geldi.
Kullanıcı deneyimine fazlasıyla önem veren Google’ın bilinen 200’e yakın kriteri bulunuyor. Bu kriterler arasında en önemli görülenlerden biri site açılış hızı oluyor. Son güncellemeler de göz önüne alındığında bir sitenin açılış hızı maksimum 5 saniye olmalı ve bu rakamı geçmemelidir. Çünkü bu kadar kısa süre içerisinde açılmayan web siteleri kullanıcılar tarafından tolerans gösterilmeden kapatılıyor. Son yapılan istatistikler de incelendiğinde mobil web site ziyaretçilerinin yüzde 50’si, bağlantının 2 saniye içinde açılmasını bekliyor. Bu durum, internet çağının hız çağı olmasından kaynaklanıyor.
Birkaç yıl öncesine kadar Flash tabanlı web siteler ve uygulamalar çok popülerdi. Gerçekten görsel olarak çok başarılı ve etkileyici çalışmalar ortaya çıkabiliyordu. Ancak bu tarz siteler dosya boyutlarına göre en az 1 dakikada açılıyordu.
Daha eski yıllarda sevdiklerimizle iletişim halinde olmamızı sağlayan ve bu yolla popüler olan MSN Messenger uygulaması bulunuyordu ve bu uygulamayı çalıştırmak için birkaç dakika süreyle beklemek gerekiyordu. Günümüzde bu 2 örnek üzerinden bir değerlendirme yapacak olursak, şu an internet kullanıcıları böyle durumlarla karşılaştıklarında o web sitesinden veya uygulamadan çıkarak alternatiflere yönelecektir. Bu nedenle web site açılış hızı hem kullanıcı deneyimi açısından hem de SEO açısından çok önemlidir ve şartlar web site hız optimizasyonu yapmayı gerekli hale getirir. Böylece web site hız optimizasyonu ve web site hızı ölçme gibi kavramlar gün yüzüne çıkmaktadır.
Web Site Hız Optimizasyonunda Dikkat Edilecekler
Web site hız optimizasyonu nasıl yapılır merak ediyorsanız sizin için birkaç bilgi vermemiz gerekiyor. Çünkü web site hız optimizasyonu yaparken bir çok faktörü değerlendirmemiz şarttır. Web sitemizde kullandığımız görsel boyutlarından CSS ve JS dosyalarının boyutlarına kadar hız konusunu etkileyen birçok faktör bulunur.
Site açılış hızı için hız optimizasyonunda dikkat edilecekler:
-
Web sitenizin header alanında mümkün olduğunca Script ve JS kodları kullanmaktan kaçının. Script ve JS kodlarını footer denilen, sitenin alt alanına taşıyın. Ancak bazı kodların alt alana taşındığında çalışmayabileceğini unutmayın.
-
Google Analytics, Yandex Metrica gibi sistemleri kullanıyorsanız ilgili takip kodlarını mutlaka footer alanına yerleştirin.
-
Inline CSS dediğimiz saya için CSS kodlarından uzak durun. Ana CSS dosyasına bir Class tanımlayın ve onu kullanın. Gereksiz kodlar yazarak CSS dosyasını şişirmeyin.
-
Sayfalara eklediğiniz görsellerin boyutlarına çok dikkat edin. 600×400 piksel görsel alanı için 6000×4000 piksel görsel ekleyip width height değerleri ile görseli küçülterek kullanmayın. Görseli kaydederken de Photoshop benzeri bir program kullanıyorsanız aynı çözünürlükte ancak daha küçük boyutta oluşabilmesi için “Web İçin Kaydet” seçeneğini kullanın.
-
Görsellerinizi, CSS ve JS dosyalarınızı optimize edin. Google PageSpeed kullanarak gerekli optimizasyonları sağlayabilirsiniz.
-
Sayfa açılış hızını olumsuz etkileyeceğinden Flash tabanlı uygulamalar kullanmayın.
-
Tasarımınızı mobil uyumlu (responsive) olacak şekilde tasarlayın.
-
Web sitenizde Cache dediğimiz önbellek sistemini mutlaka kullanın.
İnternet alışkanlıklarımız her gün değişiyor. Web sitenizi yukarıdaki kriterler doğrultusunda optimize ederek hızlı açılan bir web sitesine sahip olabilirsiniz ve ziyaretçi kaybetmenizin önüne geçebilirsiniz. Böylece rekabet gücünüzü arttırarak başarı elde edebilirsiniz. Hem etkileyici bir web sitesine sahip olmalı hem de mobil uyumlu ve hızlı açılan özelliklerle desteklemelisiniz.
Web Sitenizi Doğru Yapılandırın!
İnternetin yavaşlığını bir kenara bırakırsak sitenizin de yavaş olduğu fark edilirse tıklanma oranları düşmeye başlar. Özellikle mobil çağda bu hiç istenmeyen bir durum yaratır. Bu yüzden web site hız optimizasyonu yapmak önemlidir.
Sitenizin hem SEO kriterleri konusunda hem de kullanıcı deneyimini arttırması konusunda iyi bir performans sergilemesini istiyorsanız mutlaka yukarıdaki özelliklere dikkat etmeli, iyi bir kullanıcı deneyimi yaratmalısınız. Google PageSpeed, GTmetrix, Pingdom gibi site hızı kontrol araçlarını kullanarak web sitenizin açılış hızını kontrol altına almalısınız.
[widget-133]